duktig som aldrig annars.

idag har jag varit jätte duktig.
jag har skrivit psykologi uppsats.
jag har läst första kapitlet i romanen i psykologi.
jag har skrivit praktik frågot till arbetsmiljö och säkerhet.


jösses.

nu försvann massor, fy bubblan vad skönt. imorn ska jag övningsköra på mina långa sovmmorgon.
inte okej.


Vi människor har många olika strategier för att känna lycka. En grundläggande strategi är att kroppen ska må bra. För att kroppen ska må bra kan man motionera regelbundet på ett sätt som passar en själv. Regelbunden motion förminskar stress och ångest, speciellt uthållighetsmotion så som promenader, simning, cykling och joggning. När vi motionerar frigörs ett slags lyckohormon som kallas endorfiner. (4) Endorfinerna har en stor positiv påverkan på kroppen då e höjer vår smärttröskel, förhindrar stress och psykiska sjukdomar. Endorfinerna kan också utlösas efter att man utsatts för en stark utmaning som till exempel att åka berg och dalbana. När man åker upp i berg och dalbanan talar kroppen om för hjärnan att den är rädd men när vi plötsligt åker neråt mår man mycket bättre. När endorfiner frigörs leder det till en lyckokick. Det går att lära sig att bli gladare, hälsosammare och lyckligare av endorfiner. Endorfiner får dig att må bra, samtidigt som du mår bra stimulerar du kroppen till att frigöra mer och mer endorfiner. Om man gör saker som man tycker är roligt, träffar människor som man gillar och njuter av livet ökas produktionen av endorfinet i kroppen.(8)
Ett annat sätt att må bra både psykiskt och fysiskt är att få massage. När kroppen får beröring frigörs hormonet oxytocin. Oxytocin är ett slags lugn och ro hormon, det ger en känsla av lugn och välbefinnande. Man har vid forskning sett att oxytocin ger en känsla utav tillit. Det kan därför förbättra mänskliga relationer. Det ger också effekter som gör att vi blir mindre rädda och mer sociala. Hormonet har också en avstressande effekt. Det bidrar också till bättre sömn minskad aggressivitet. (5,6)
I programmet ”Jakten på lycka” som sändes i Svt1 hösten 2010 kunde man se olika strategier på hur man blir lycklig. En utav strategierna var att skriva en ”tacksamhetsdagbok”. I en tacksamhetsdagbok uppmärksammar man det positiva i tillvaron och skriver ner det för att sedan se vad som gör en mest lycklig. Det kan vara både små och stora händelser som till exempel en promenad i solen eller en annan stor förändring i livet. (7)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0